Sporočilo za medije in javnost – pobuda za SVETOVNI DAN STOP OBREKOVANJU in DEKLARACIJA STOP OBREKOVANJU

Sporočilo za medije in javnost – pobuda za SVETOVNI DAN STOP OBREKOVANJU in DEKLARACIJA STOP OBREKOVANJU

4. 4. 2018 | Spoštovani mediji,

v Izobraževalnem centru Eksena v sodelovanju z Društvom Eksena že od leta 2016 izvajamo nepridobitni človekoljuben projekt Stop obrekovanju s katerim ozaveščamo javnost o problematiki obrekovanja, saj smo prepričani, da je obrekovanje med ljudmi v splošnem nezadostno prepoznana oblika nestrpnosti in agresije, ki ima resne destruktivne posledice tako na ravni posameznika, kot na ravni družbe. Po našem védenju je naš projekt tudi edinstven tovrstni projekt v slovenskem prostoru, ki obravnava problematiko obrekovanja.

Ker je obrekovanje splošen družbeni pojav, prisoten po vsem svetu, je to problematika celotnega človeštva. Obenem obrekovanje v sodobnem svetu elektronskih komunikacij, interneta in družbenih omrežij dobiva nevarne nove razsežnosti, kar je še posebej očitno ne samo skozi velik porast obrekovanja na svetovnem spletu, ampak tudi razraščanje sovražnega govora in t.i. lažnih novic, ki so po našem prepričanju tudi vrsta obrekovanja.

Zato smo se odločili, da bomo na Organizacijo Združenih narodov podali formalno pobudo za razglasitev SVETOVNEGA DNEVA STOP OBREKOVANJU. Verjamemo namreč, da bi ta mednarodni spominski dan problematiki obrekovanja dal potrebno javno prepoznavnost in težo, s čimer bi lahko prispevali k zmanjševanju tega uničevalnega pojava v naših družbah in hkrati krepili kulturo strpnosti, medsebojnega spoštovanja, sodelovanja in sožitja. Kot prvi korak v smeri pobude za svetovni dan stop obrekovanju smo na Ministrstvo za zunanje zadeve nedavno podali naš predlog in ministra Karla Erjavca prosili za podporo pri vložitvi formalne pobude na OZN.

V podporo naši pobudi smo napisali tudi dokument na to temo, ki smo ga naslovili DEKLARACIJA STOP OBREKOVANJU.

V aprilu bomo otvorili tudi uradno spletno stran našega projekta in začeli s kampanjo v podporo svetovnemu dnevu stop obrekovanju. V okviru te kampanje bomo 9. maja začeli tudi zbirati podpise v podporo naši pobudi, kar bomo pospremili tudi s tiskano izdajo Deklaracije stop obrekovanju.

2018-05-04T07:44:58+00:00

Kontakt

Cesta Leona Dobrotinška 2

Phone: 041 777 631